a Magyar Építőművészek Szövetsége fiatalok részére kiírt pályázatáról

 

A pályázat célja

A fiatal magyar építészek és tájépítészek legjobb eredményeinek bemutatása. Felmérni, hogyan működnek együtt, folytatják a hagyományokat, járulnak hozzá egy hely, vagy közösség karakteréhez. Az f_f_f 2017. Reischl Gábornak, a MÉSZ néhai elnökének, kezdeményezésére 2006-ban elindított és kétévente megrendezett program folytatása.

A pályázat lebonyolítása

Az elektronikus úton megrendezett pályázatot a Kiíró 2017. szeptember 15-én hirdette meg, a beadási határidő 2017. november 15. 24:00 volt. A pályázat honlapja: www.fff2017.meszorg.hu. A honlapon a pályázatkezelő felületre 63 pályázó regisztrált, a pályázók a kérdéseikre választ, a sikeres feltöltésről visszaigazolást kaptak. A határidőre 53 pályamű érkezett be, a pályázatban 93 alkotó vett részt. A bírálók a beadást követően a pályaműveket elektronikus úton megtekinthették. Eredményhirdetésre 2017. december 8-án, a pályázatokat bemutató kiállítás megnyitójára 2018. február 6-án kerül sor a MÉSZ Székház Kós Károly termében.

A Bíráló Bizottság

Markó Balázs DLA építész, a SZIE–Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja

Kovács Csaba építész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet megbízott igazgatója, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja

Nagy Csaba építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja

Huszár András építész, a Hello Wood társalapítója

Szloszjár György tájépítész, az Év Tájépítésze 2014-ben

Greg András építész, az f_f_f 2015 pályázat egyik nyertese

A pályázat titkár: Borsos András építész

A Bírálat

A Bíráló Bizottság egy alkalommal (teljes létszámban) 2017. november 28-án ülésezett. Megállapította, hogy a beadott pályázatok érvényesek, a beadott pályaműveket áttekintette, értékelte és döntött mely pályázatok részesülnek díjazásba. A Bíráló Bizottság 24 pályaművet díjazott. A döntésről jegyzőkönyv készült.

Értékelés

Összességében jó minőségű pályaművek kerültek bírálatra, a beadott anyagok közel fele került díjazásra. A bírálat során a zsűri találkozott néhány egyértelműen díjra jogosult alkotással, több jó színvonalú építészeti, tájépítészeti díjazásra érdemes pályaművel. A bírálat során megkülönböztetett egyértelműen díjazni, illetve mérlegelésre javasoltat és díjazásban nem részesülőket. A Bizottság szívesen látott volna több kert- és tájépítészeti anyagot, és volt olyan építészeti intézettel bíró egyetem, ahonnan nem érkezett pályamű. A munkák megmutatták a pályázó fiatalok viszonyát az épített környezethez, a tájhoz, nagyvárosi, kertvárosi, környezethez, az alkotók kiemelten vizsgálták az ember természethez való viszonyát. A bizottság látott igazodást a nemzetközi építészet mintáihoz és találkozott olyan példával is ahol új megközelítésben mutatkoztak meg a hazai sajátosságok. Volt pályamű például falusi „kockaház” megújítására, műemléki felújításra, védett vízparti helyre.

Díjazásra érdemesnek találta a zsűri azokat a megoldásokat, amelyek friss válaszokat adtak a csak Magyarországra vagy egy-egy sajátos hangulattal rendelkező kiemelt helyre vonatkozó építészeti kérdésekre. Ilyenek voltak a természethez közeli, például vízparti vagy erdei alkotások, ipari vagy, műemléki környezet felújítása, történeti tér újraértelmezése, de ilyennek és beválogatásra érdemesnek találta a zsűri az emberek találkozóhelyének, vásárcsarnoknak, vasútállomásnak minőségi építészeti megoldását is. Kiemelkedett a mezőnyből a lombházak épületegyüttese, az Olajgyári kémény környezetének rehabilitációja, a lipcsei könyvvásári magyar standja. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri mikor tervet kellett összemérnie megépült alkotással vagy alkotóközösségi munkával, hiszen az építés során számos olyan kérdést is kezelni kell, amit tervezéskor nem.

A díjazott pályaművek változatos műfajokat képviselnek. Kiemelkedően sok az építőközösség munkáját bemutató és beválogatott pályamunka. Van a városi térrel foglalkozó terv, közösségi épület, alkotóműhely, családi ház, fiataloknak készített épületek és belsők. Található példa természetbe simuló alkotásra, kapcsolatra kulturális élettel, ipari rehabilitációval, vasúti közlekedéssel. A hagyományokhoz és az épített örökséghez való viszony több terv szerzőjét foglalkoztatta. A tervek a világra nyitottak, sok készült közülük Magyarországtól távoli helyszínre vagy a határon túlra, és a mintákat is a világ építészetéből hozzák.

Több olyan pályamű is díjat kapott, amit korábban más fórumon is publikáltak, de jellemzően ez az anyag ad első alkalommal bemutatkozási lehetőséget a fiatal építészeknek, tájépítészeknek nemcsak a digitális médiában, de nyomtatott formában is, és ad országszerte bemutatkozási lehetőséget a vándorkiállítás során az egyetemi városokban.

Reméljük, hogy a következő „Fiatalok Feketén Fehéren” program során a pályázók száma eléri a százat és az FFF2017 pályázók díjazottjai közül is minél többet köszönthetünk a MÉSZ tagjai sorában. Köszönjük a részvételt minden pályázónak és gratulálunk a díjazottaknak!

 

A pályázat nyertesei

1 N.E.S.T. – Stégre épített szakralitás Dr. Kósa Balázs
2 Házbővítés Zuglóban Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter
3 Termelői Piactér Mezőszilason Borbás Renáta
4 Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális rendezvényközpont Bun Zoltán PhD
5 Szerpentin, Erzsébet szigeti fejlesztés, Komárom-Duna múzeum és konferencia központ Csémy Krisztián
6 Ember • Madár • Növény • Ház–Az Olajgyári Kémény és Környezete Cseh András DLA és Csikár Ottó, Frühwald Evelin, Pócza Krisztina, Rendi András Mihály, Victor Pérez Sanchez, Virginia Martinez Navarro
7 Budajenői Műemlék Magtár felújítása és helyreállítása Csóka Balázs
8 tér-köz-pont A nápolyi Piazza del Mercato rehabilitációja Czigány Kata
9 Kerekítés Élő József és Bálint Eszter, Csuzi Barbara, Farkas Fanni, Kulicskó Edina, Lazúr Eszter, Pati Barbara, Truhlig Noémi
10 Lombházak Síkfőkúton Fábián Gábor
11 Fertődi Rendezvényközpont, Jószágkormányzói (Tiszttartói) épületegyüttes belső udvara Massány Edina
12 Newill Academy Általánis Iskola, Koforidua, Ghána Funk Bogdán, Szelecsényi Balázs, Nusszer Diána, Cserháti Csinszka, Németh Roland, Vadász Orsolya
13 Balokány Fürdő Kovács Gábor
14 Harmóniát találni a régivel… Jaskó László, Vági Péter
15 PortusHome Vendégház Kovács D. Barna
16 …. jó nekünk itt lennünk…// Márk 9:5// Köninger Szilárd, Tátrai Ádám, Stein Júlia
17 Kaposvári vasútállomás műemléki helyreállítása Markó András
18   2017-es Frankfurti Könyvvásár magyar stand Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid
19 Új Lőtér Zalaapátiban Szigony János Gergely
20 Humán Komplexum Szintén Bianka
21 Prosthesis  Tóth Arnold, Páll Attila
22 Kilátó, terasz és játszóhely  Hajdu Veronika, Sztranyák Gergely
23 Balettcipő készítő műhely Völgyesi Péter Zoltán
24 Csend legbelül – A lipcsei könyvvásár magyar pavilonja Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely DLA, Sztranyák Zsófia, Zilahi Péter DLA

 

Budapest, 2017-12-02